Featured Post

9th August 2016 Current Affairs Questions and Answers

9th August 2016 Current Affairs MCQs, Quiz, Questions : Current Affairs for August 2016 ,  Daily Multiple Choice Questions (MCQs) for In...

UKPSC Polytechnic Lecturer Exam Paper 2015

Uttrakhand KPSC Polytechnic Lecturer Exam Paper 2015: UKPSC Polytechnic Lecturer GK Exam Paper 2015 Solved, Answer Key added along with 13 New Solved Exam paper with Free Access to all users as part of INDIA GK Mobile App's November 2016 Major release. You can Free Download, Share and Read 300+ Solved Old exam papers at INDIA GK Mobile App with FREE Access to all Exam Papers, GK, Science Notes, GK Test Papers and Daily Current Affairs. You can download full Exam question paper for UKPSC Polytechnic Lecturer GK Exam Paper 2015 which can help you get idea about upcoming examinations and similar examinations in State, PSU and central level examinations. 
INDIA GK Mobile app has more than 300 Solved papers with Free access to all exam papers such as UPSC Papers, SSC Papers, IBPS Papers,  BANK PO Papers, BANK Clerk Papers, Railways Papers, State PSC Papers, PSU Exam Papers, Police Exam Papers, Teachers Exam Papers category in our free app "INDIA GK".  

India GK on Android: http://tinyurl.com/IndiaGK
India GK on Google+: https://plus.google.com/+IndiagkNet
India GK on Facebook: www.facebook.com/IndiaGK.net

UKPSC Polytechnic Lecturer GK Exam Paper 2015: 
1. Which one of the following is not related to N.P.E. – 1986 ?
(a) Operation Black Board
(b) Early childhood care and education
(c) District Institute of Education & Training
(d) Opening of Rural Universities
Answer: D

2. As per recommendation of Kothari Commission the duration of first degree course should be
(a) 2 years
(b) 3 years
(c) 4 years
(d) 2 to 3 years
Answer: B

3. The proponent of the unit method is
(a) John Dewey
(b) Herbart Spencer
(c) H.C. Morrison
(d) B.S. Bloom
Answer: C

4. Teaching machine was constructed by
(a) S.L. Pressey
(b) W. Allen
(c) I.K. Davis
(d) B.F. Skinner
Answer: A

5. Which one of the following is not a device of teaching ?
(a) Narration
(b) Description
(c) Explanation
(d) Accumulation
Answer: D

6. Which one of the following has not been included in the list of the contents of the Report of the National Knowledge Commission ?
(a) School Education
(b) Teacher Education
(c) Open and Distance Education
(d) Vocational Education
Answer: B

7. In the world, agriculture is mostly practised in the
(a) River valleys
(b) Coastal regions
(c) Foothills
(d) Plateau region
Answer: A

8. Mayurakshi project is located in
(a) West Bengal
(b) Andhra Pradesh
(c) Odisha
(d) Madhya Pradesh
Answer: A

Check UKPSC Polytechnic Lecturer GK Exam Paper 2015