Featured Post

9th August 2016 Current Affairs Questions and Answers

9th August 2016 Current Affairs MCQs, Quiz, Questions : Current Affairs for August 2016 ,  Daily Multiple Choice Questions (MCQs) for In...

India GK Question Paper 1

India GK Question Sample Paper 1: India General Knowledge (GK) Sample Question Paper No. 1 with Collection of India GK Questions under GK Quiz in PDF @  India GK Sample Papers.

India GK Sample Question Paper No.1

1. The Mehrauli pillar inscription belongs to the period of the ?
A. Mauryas
B. Sungas
C. Kushanas
D. Guptas
Ans: D
2. Moti Masjid in Red Ford, Delhi was constructed by ?
A. Shershah
B. Shahjahan
C. Aurangzeb
D. Bahadurshah Zafar
Ans: C
3. Who introduced the principle of Doctrine of Lapse ?
A. Clive
B. Cornwallis
C. Hastings
D. Dalhousie
Ans: D
4. Which one of the following nations was the first to start sea trade with India ?
A. England
B. France
C. Netherland
D. Portugal
Ans: D
5. Which one of the following dynasties was ruling at the time of Alexanders invasion ?
A. Nanda Dynasty
B. Maurya Dynasty
C. Sunga Dynasty
D. Kanva Dynasty
Ans: a


6 . Which one of the following works deals with the history of Kashmir ?
A. Gaudavaha
B. Harshacharita
C. Rajatarangini
D. Vikramankadevacharita
Ans: C
7. Who estimated the Indian National Income and criticized the constant drain of wealth from India to England ?
A. Ghandi
B. Gokhale
C. Dada bhai Naoroji
D. Tilak
Ans: C
8. In which of the following is the Brahman the Central Theme ?
A. Vedas
B. Brahmanas
C. Upanishads
D. Sutras
Ans: C
9. The Moplah Rebellion broke out in ?
A. Uttrakhand
B. Chauri Chaura
C. Malabar
D. Telengana
Ans: C
10. The concept of Avataravad is associated with ?
A. Hinayana
B. Shaivism
C. Tantricism
D. Vaishnavism
Ans: D
11. The Govt. of India Act which ave eparate representation to the Muslims was the act of ?
A. 1909
B. 1919
C. 1935
D. 1947
Ans: A
12. In 1857 the first shot from a rebels gun was fired in ?
A. Meerut
B. Ambala
C. Barrackpore
D. Delhi
Ans: C
13. The difference in years betweek Vikram Era and Christian era is ?
A. 57
B. 58
C. 78
D. 135
Ans: B
14. Which of the following Jain doctrines is considered as the origin of Mahavira ?
A. Non-Violence
B. Truth
C. Non-stealing
D. Sexual continence (BRAHMACHARYA)
Ans: D
15. The beautiful wooden railings in the sanchi stupa were made during the reign of ?
A. Ashoka
B. Satavahanas
C. Guptas
D. Harsha
Ans: C 
16. The theory of Agnikula is related to the origin of ?
A. Brahmins
B. Rajput
C. Shudras
D. Vaishyas
Ans: B
17. Direct Action was the brain child of ?
A. Subhs chandra bose
B. Mahatma gandhi
C. Mohd. Ali Jauhar
D. Mohd. Ali Jinnah
Ans: D 
18. Tripitakas are sacred books of ?
A. Buddhists
B. Hindus
C. Jains
D. None of the above
Ans: A
19. In which of the following respects the various Harappan sites a marked uniformity?
A. Agricultural Practices
B. Crafts
C. Town Planning
D. None of the above
Ans: A
20. The entry port for trade between the Indus trading centers and Mesopotamia was:
A. Elam
B. Oman
C. Bahrain
D. None of the above
Ans: C



For More India GK Quiz Follow us on