Featured Post

9th August 2016 Current Affairs Questions and Answers

9th August 2016 Current Affairs MCQs, Quiz, Questions : Current Affairs for August 2016 ,  Daily Multiple Choice Questions (MCQs) for In...

India GK Question Paper 2

India GK Question Sample Paper 2: India General Knowledge (GK) Sample Question Paper No. 2 with Collection of India GK Questions under GK Quiz in PDF @  India GK Sample Papers.

India GK Sample Question Paper No.2

1.The model code of conduct for Political parties and candidates to be followed during
election is:
A. Laid down in the constitution of India
B. Specified in the representation of the People Act. 1951
C. Enjoined by the supreme court
D. A voluntary agreement among recognized political parties.
Ans: B
 

2. Who is the chairman of the Lok Sabha ?
A. President
B. Minister of Parliament affairs
C. Speaker
D. Prime Minister
Ans: C
 

3. Which one of the following Articles empowers the President to Appoint Prime Minister
of India ?
A. Article 74
B. Article 75
C. Article 76
D. Article 77
Ans: B
 

4. The constituent Assembly formed the drafting committee of India constitution on:
A. 29th August 1947
B. 30th August 1948
C. 29th August 1949
D. 29th August 1950
Ans: A
 


5. Which one of the following sets of Bills is Presented to the Parliament along with the Budget ?
A. Direct taxes bill and Indirect taxes bill
B. Contingency Bill and Appropriation Bill
C. Finance Bill and Appropriation Bill
D. Finance Bill and Contingency Bill
Ans: C


6. Which of the following exercised the most profound influence in framing the Indian
Constitution ?
(A) British Constitution
(B) U.S. Constitution
(C) Irish Constitution
(D) The Government of India Act, 1935
Ans: D
 

7. In which article of the Constitution of India has the Joint Sitting of the Lok Sabha and
the Rajya Sabha been provided ?
(A) Article 101
(B) Article 108
(C) Article 133
(D) Article 102
Ans: B
 

8. A Money Bill passed by the Lok Sabha is deemed to have been passed by the Rajya
Sabha also when no action is taken by the Upper House within:
(A) 10 days
(B) 14 days
(C) 20 days
(D) 30 days
Ans: B
 

9. Name the committee for formulating the framework of restructuring railways:
(A) Jain Committee
(B) Venkatachelliah
(C) Rakesh Mohan Committee
(D) Dinesh Goswami Committee
Ans: C
 

10. Who among the following is/are not appointed by the President of India ?
(A) Governors of the States
(B) Chief Justice and Judges of the High Courts
(C) Vice-President
(D) Chief Justice and Judges of the Supreme Court
Ans: C
 

Q.11. Which of the following Committees are Committees of Parliament?
1. Public Accounts Committee
2. Estimates Committee
3. Committee on Public Undertakings
Select the correct answer using the code given below:
A. 1,2 and 3
B. 1 and 2 only
C. 1 and 3 only
D. 2 and 3 only
Ans: A
 

12. The Chief Election Commissioner of India holds office for a period of
A. six years
B. for six years or the age of 65 years, whichever is earlier
C. during pleasure of the President
D. for five years or the age of 60 years, whichever is earlier
Ans: B
 

13. Kamraj Plan was a plan formulated in 1963 by:
A. Chief Minister of Madras, whereby the senior ministers were asked to leave government and
work to rejuvenate the party
B. Union Cabinet Minister, whereby a new Constitution for the Indian National Congress was
proposed
C. Chief Minister of Madras, whereby a new set of principles for accepting donations for the
party work was proposed
D. Chief Minister of Madras to root out corruption from India
Ans: A

14. The tenure of every Panchayat shall be for five years from the date of
A. declaration of the election results
B. its first meeting
C. issue of notification for the conduct of elections of the Panchayat
D. taking oath of office by the elected members
Ans: A
 

15.What does Article 17 of the Constitution Say?
(a) Untouchability is abolished
(b) The practice of untouchability is forbidden
(c) Practice untouchability is an offence
(d) All of the above
Ans: D
 

16. Who is the Supreme Commander of the Armed Forces in India?
(a) The Prime Minister
(b) The Commander-in-chief
(c) The President of India
(d) Minister of Defence
Ans: C
 

17. Who is known as the sculptor of the constitution of India’?
(a) Rajendra Prasad
(b) V.V. Giri
(c) B.R. Ambedkar
(d) Dr. S. Radhakrishnan
Ans: C
18. What is known as the “Little India”?
(a) City
(b) Town
(c) Village
(d) State
Ans: C
 

19. Who decides disputes relating with the allotment of symbols to Political Parties:
(A) Representation Act 1952
(B) Representation Act 1953
(C) Representation of the People Act 1951
(D) Election Commission
Ans: D


20. What was the 'privy purse' in the context of the history of Modern India?
A. A purse given privately by one organization to another
B. A purse given by the government of India to dignitaries for service rendered
C. A grant given by the Government of India to the erstwhile Princes of India
D. A gift given by an erstwhile Prince of India to the Government of India
Ans: C



For More India GK Quiz Follow us on