Featured Post

9th August 2016 Current Affairs Questions and Answers

9th August 2016 Current Affairs MCQs, Quiz, Questions : Current Affairs for August 2016 ,  Daily Multiple Choice Questions (MCQs) for In...

Rajasthan Agriculture Officer Paper 2016

Rajasthan Agriculture Officer Paper 2016: RPSC, Ajmer Rajasthan PSC Agriculture Officer Paper was held on 13 February 2016. You can Free Download, Share and Read 300+ Solved Old exam papers at INDIA GK Mobile App with FREE Access to all Exam Papers, GK, Science Notes, GK Test Papers and Daily Current Affairs. You can download full Exam question paper for Rajasthan Agriculture Officer Paper 2016 which can help you get idea about upcoming examinations and similar examinations in State, PSU and central level examinations. 
INDIA GK Mobile app has more than 300 Solved papers with Free access to all exam papers such as UPSC Papers, SSC Papers, IBPS Papers,  BANK PO Papers, BANK Clerk Papers, Railways Papers, State PSC Papers, PSU Exam Papers, Police Exam Papers, Teachers Exam Papers category in our free app "INDIA GK".  

India GK on Android: http://tinyurl.com/IndiaGK
India GK on Google+: https://plus.google.com/+IndiagkNet
India GK on Facebook: www.facebook.com/IndiaGK.net

Rajasthan Agriculture Officer Paper 2016: 
1. Precipitation having water droplets ranging from 0.2 to 0.5 mm in diameter is called as :-
A. Drizzle
B. Hail
C. Snow fall
D. Mist
Answer: A

2. The number of Agro-Ecological Zones in India is :-
A. 15
B. 20
C. 127
D. 10
Answer: B

3. Which of the following is not a basis of delineating agroclimatic zones in India :-
A. Cropping system
B. Soil
C. Land use planning
D. Topography
Answer: C

4. The heat released or absorbed per unit mass by a system during a change of phase is called as:-
A. Lapse rate
B. Thermal conductivity
C. Latent heat
D. Langley
Answer: C

5. Medium range weather forecasting is valid for :-
A. 1-3 days
B. 3-10 days
C. 10-15 days
D. 15-21 days
Answer: B

6. 'Brown manuring' is commonly practiced in :-
A. Chickpea
B. Rice
C. Maize
D. Wheat
Answer: B

7. Downward and lateral movement of water into soil from a source of supply is known as:-
A. Permeability
B. Percolation
C. Leaching
D. Seepage
Answer: D

8. If the net amount of irrigation is 8 cm and the field efficiency is 75 per cent, the gross amount of water to be applied to the field is :-
A. 10.66 cm
B. 9.30 cm
C. 6.00 cm
D. 5.33 cm
Answer: A

9. Example of partial root parasitic weed is :-
A. Loranthus
B. Orobanche
C. Cuscuta
D. Striga
Answer: D

Download or Check Rajasthan Agriculture Officer Paper 2016